Azwan Juperi Youtube Channel

Loading...

13 November 2012

KIT TERBARU HARIMAU MUDA!

Kit terbaru untuk pasukan kebangsaan Malaysia telah dilancarkan semasa majlis Nike memperkenalkan kit terbaru tersebut baru-baru ini di Wisma FAM. Kit ini akan digunakan secara rasmi untuk Kejuaraan Bola Sepak Piala AFF Suzuki 2012.
Kejuaraan bola sepak Piala AFF Suzuki akan berlangsung pada 24 November-22 December 2012.
Ramai yang membandingkan design terbaru ini dengan dengan design yang sebelumnya. Ada yang memuji, ada yang mengkritik. Anda bagaimana?
p/s: Untuk banyak lagi cerita menarik, klik pada link ini

23 October 2012

The Return of How I Met Your Mother & The Big Bang Theory

Two of my favorite TV shows are back on air after a long break from the end of their respective season. Let's start with How I Met Your Mother.

The show left off with a very intriguing and shocking scene where Ted Mosby were upon by Barney's bride before her wedding. The shocking part was when they revealed who the bride was! It was Robin! On top of that, Ted is supposed to meet with his mysterious wife at that wedding.
Obviously, many of us are anticipating season 8 to unfold many more stories about Ted's wife, which is so far we've only been given the chance to see her foot. Are they going to end the show with season 8 by revealing the 'the one'? Not to forget, Marshall & Lilly just had a baby, which by the way will definitely change the groups dynamic. I'm expecting Barney to use the baby as one of his strategy to pick some more bimbos! LOL!





Moving on to The Big Bang Theory.

How did last season ended? Oh yeah! Howard and Bernadette got married, and then he went to become an astronaut. While Leonard & Penny were in some kind of 'Beta Test Relationship'. Is it going to work though? How about Raj? Surely he'll be very lonely after Howard got married and flew out into the space right then. As for Sheldon, is he going to be more respectful towards Howard after he became a real astronaut? Unlikely I would say. Why? Cause Howard only has a master degree. That's why! But then again, I can only go as far as speculating. The director decides everything. Hopefully, we'll enjoy this brand new season together!



Harmless Blogger signing out!

26 September 2012

Pilihanraya Kampus UIA 'Bermasalah'

Semalam, 25/9/2012 adalah hari bersejarah bagi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia(UIAM) akibat daripada kesulitan yang dilalui pada penghujung sesi Pilihanraya Kampus bagi universiti berprestij tersebut.

11,789 daripada 16249 orang pelajar telah turun mengundi bagi PRK UIAM kali ini dengan kaedah eVoting, dimana para pengundi boleh mengundi di General Lab di sekitar kampus mereka melalui komputer. Kaedah dan software yang telah digunakan sejak 2004 ini khabarnya telah di uji terlebih dahulu oleh pihak suruhanjaya yang terdiri sepenuhnya daripada kalangan kakitangan UIA sendiri. Namun demikian, ralat ataupun an error telah menamatkan rekod cemerlang kaedah tersebut.

Komplikasi yang dinamakan sebagai incomplete encryption telah menyebabkan proses pengiraan undi tergendala dan pihak suruhanjaya bersetuju untuk mengadakan re-election bagi PRK UIAM untuk sesi kali ini. Lebih 200++ orang pelajar dari kampus Gombak berkumpul di Experimental Hall kecewa akibat daripada kejadian tersebut. Manakala pelajar dari UIAM kampus Kuantan telah berkumpul juga dan sebuah live conference telah diadakan untuk majlis pengumuman serentak ini. Para pelajar telah mula memenuhi dewan seawal jam 5pm kerana pengumaman keputusan PRK dijadualkan pada jam 6pm. Setelah lebih 2 jam menunggu, pihak suruhanjaya membuat pengumuman bahawa keputusan hanya akan diberi pada jam 8pm. Namun begitu, pihak media telah terlebih dahulu membuat pengumuman media dimana PRK UIAM telah dimenangi oleh ProA sekitar jam 7pm, bersumberkan sebuah laman web yang tidak dinyatakan. Individu yang bertanggungjawab terhadap perkara ini dikenali sebagai Charles Mohan dari NTV7. Mereka telah menjadualkan sebuah sesi memohon maaf secara umum. (Keep in mind, para pelajar masih belum mengetahui perihal incomplete encryption)

Suasana di Experimental Hall
Sekitar 8.15pm, sebuah pengumuman mengejut telah menggemparkan Experimental Hall apabila chairman bagi suruhanjaya PRK UIAM, Dr. Mizan Hitam mengumumkan sebuah re-election terpaksa dilakukan. Majoriti pelajar yang hadir telah melahirkan rasa tidak puas hati akibat daripadap pengumuman tersebut.

Dr. Mizan Hitam(kanan)
Sejurus itu, sebuah sesi Q&A antara pelajar dan pihak suruhanjaya telah diadakan bertujuan untuk berbincang mengenai perkara tersebut. Harus saya nyatakan disini, attittude sesetengah pelajar dan tidak terkecuali Dr. Mizan terutamanya, kelihatan kurang matang dalam mengendalikan sesi tersebut. Beliau telah beberapa kali berkelakuan sinis terhadap para pelajar melalui jawapan2 yang diberikan. Tidak kurang juga, sesetengah dari pihak pelajar yang gagal mengawal emosi bertindak serupa. Sampai naik meluat aku nengok nye. hahaha.


Beberapa persoalan juga gagal dijawab oleh pihak suruhanjaya mungkin kerana mereka masih lagi menyiasat perkara sebenar. Di sini, saya sediakan beberapa soalan dan cadangan yang telah disuarakan:
  1. Para pelajar ingin melihat bukti & data bagi dakwaan permasalahan incomplete encryption. denied!
  2. Permohonan utk mengadakan undian secara manual. in consideration
  3. Bila tarikh re-election. in consideration
  4. Adakah ini hanya konspirasi/alasan kerana keputusan PRK tidak seperti dirancang? NO! was their answer
  5. Permohonan agar suruhanjaya PRK juga dianggotai oleh pihak pelajar(bekas SRC). Granted 
  6. Adakah Kampus Kuantan mengalami kesulitan yang sama seperti di Kampus Gombak? YES!
  7. Siapakah yang memenangi PRK UIAM berdasarkan incomplete encryption tersebut? DENIED!
  8. Permohonan cuti umum kampus untuk hari re-election. I'd say 50-50  
  9. Berapa jumlah minimum calon yang boleh diundi? unknown 
Antara mereka yang tampil mengemukakan soalan dan cadangan
Harapan saya semoga proses re-election yang akan dijalankan nanti akan berjalan dengan lancar dan tidak dipengaruhi oleh mana2 pihak luar ataupun anasir2 jahat sokmo. haha. Namun persoalan yang masih bermain di fikiran majoriti yang hadir semalam, adakah benar ini semua hanyalah sebuah masalah teknikal yang dikenali sebagai incomplete encryption? Atau pun ianya memang sebuah konspirasi dimana keputusan PRK IIUM tidak seperti yang dirancang sesetengah pihak (ala-ala Freemason gitu), lalu mengambil keputusan untuk membuat proses undian semula. Wallahu'alam. 

Harmless Blogger signing out! 


24 September 2012

Berita Kepada Teman Chord

Hi guys! I've uploaded a new cover video for all of you to enjoy. It's now available on Youtube. Have fun watching people!!


D                     A              D 
Perjalanan ini terasa sangat menyedihkan 
Em            A           D 
Sayang engkau tak duduk disampingku kawan 
D                       A            D 
Banyak cerita yang mestinya kau saksikan 
Em         A          D 
Di tanah kering bebatuan 

D                           A        D 
Tubuhku terguncang dihempas batu jalanan 
Em         A           D 
Hati tergetar menampak kering rerumputan 
D                       A          D 
Perjalanan ini pun seperti jadi saksi 
Em         A             G     D
Gembala kecil menangis sedih oooo 

reff-1 
A             G         D 
Kawan coba dengar apa jawabnya 
  A         G          D 
Ketika ia kutanya mengapa 
A         G             D 
Bapak ibunya telah lama mati 
  A          G         D 
Ditelan bencana tanah ini 

     G  
Sesampainya di laut 
      D 
Kukabarkan semuanya 
    Em             A            D 
Kepada karang kepada ombak kepada matahari 
    G                 D 
Tetapi semua diam tetapi semua bisu 
        Em                A 
Tinggal aku sendiri terpaku menatap langit 

reff-2 
D                       A 
Barangkali disana ada jawabnya 
     A                     D 
Mengapa di tanahku terjadi bencana 

        G                     D 
Mungkin Tuhan mulai bosan Melihat tingkah kita 
       Em         A             D 
Yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa 
     G                      D 
Atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita 
     Em         A          G        A    D 
Coba kita bertanya pada rumput yang bergoyang
 
Harmless Blogger signing out!

29 August 2012

Ular Tedung Mati Digigit Petani Nepal

BIRATNAGAR, Nepal - Seorang petani Nepal yang dipatuk ular tedung ketika bekerja di sawah telah membunuh reptilia itu dengan menggigitnya beberapa kali, Selasa lalu.

"Penjinak ular memberitahu saya jika dipatuk ular, kita gigit sehingga ia mati dan tiada apa yang akan berlaku kepada kita," kata Mohammed Salmodin kepada BBC.

Mohammed Salmodin kini sudah dibenar keluar dari hospital di mana dia menerima rawatan akibat dipatuk ular.
Pegawai mengatakan bahawa petani itu tidak akan didakwa kerana reptilia itu tergolong dalam spesis yang tidak terancam.

 
"Apabila saya menyedari ular telah mematuk saya, saya pulang ke rumah untuk mengambil lampu suluh dan saya lihat ia adalah ular tedung. Lalu saya menggigit ular itu hingga mati," katanya yang ditemui di Biratnagar.

Selepas dipatuk ular, Mohammed menjalani aktivitinya seperti biasa seperti tiada apa yang berlaku. Namun akhirnya dia bersetuju mendapatkan rawatan selepas ahli keluarga, jiran dan polis mendesaknya.

Kejadian berlaku Selasa lalu di sebuah kampung 200 kilometer dari Kathmandu.
Ular yang dibunuh itu dilaporkan spesis ular tedung biasa. Nepal mempunyai pelbagai spesis ular, banyak yang berbisa - seperti ular tedung.

Terdapat kira-kira 20,000 kes dipatuk ular setahun, kebanyakannya di selatan Terai, menyebabkan 1,000 kematian, laporan agensi berita AFP.
Nasihat kepada mangsa gigitan ular berbeza kerana ular yang tidak sama jenisnya memiliki racun yang berbeza.

SUMBER: Sinar Harian

Harmless Blogger signing out!

12 August 2012

German Diver Scored 0.0 At Olympic; Stephen Feck

The effort came as Feck was trying to qualify for the final of the 3m springboard event on Monday. Everything looked normal as the dive began, but he then lost his grip on his left leg and things started going horribly wrong, as the picture show.

Dive of the century
The resulting backwards belly-flop was painful for the diver in more ways than one: first Feck had to ensure what was no doubt a horrific smack to his body, then he had to suffer the humiliation of seeing the scoreboard pop up with 0.0s across the board. We're not sure that we really need to spell this out, but Feck came dead last and failed to progress in the event.
Still, there is some consolation: the video has gone viral across the Internet (despite the IOC crackdown on rights violations) and while he may not go home with a medal, at least people will always remember his Olympic moment and give a little smile when they hear his name.

Here is a video from Youtube for you to watch regarding the dive itself. ENJOY!



Harmless Blogger signing out!

30 July 2012

Lagu Baru Lagi!

Terbuai dilamun cinta
Kepada nikmat dunia
Indah tiada cela nya
Namun kau lupa

Ada hati kecil menderita
Mangsa kerakusan kita
Leka kerana kuasa
Butakah kita?

Tawa mereka dikala berduka
Jeritan hati tiada terdengar
Kita melihat di kaca mata dunia
Namun kita masih berdiam
Butakah kita?

c/o
Hati gusar menderita
Senyuman nya tiada warna
Hidup di pentas dunia
Bagai boneka

Anak kecil gusar menderita
Dibuai sengketa dunia
Rakus di ragut jiwa nya
Di manakah kita?

Ni la lirik utk lagu baru AJ. Dah lama dah teringin nak buat lagu yg macam ni. Alhamdulillah, pagi tadi dpt idea, buat melody & beberapa rangkap lirik, then malam ni baru siap. Video x upload lagi, sbb rakam pn belum. haha.
BTW, lagu ni msh belum ada tajuk. So kalau ada siapa2 yang ada idea nk bagi tajuk kpd lagu ni, sumbangan anda amat di alu2 kan! =)

Harmless Blogger signing out!

14 July 2012

Lose Tonight Lyrics

 Here I’m standing in the dark,
When no one’s here to watch me,
And I strum the strings
A sombre heart is dancing in a beat.
Don’t know where on earth I’ve been? 
Was I lost and dumb stupid?
To let them see or hear,
what they wanna see and hear from me?

Your words will never stop me,
cause no one’s here
To hear me sing a happy song tonight.

c/o
Whatever you say that I am,
Whatever words to describe my songs?
Won’t ever break, make me weep or stop singing tonight.
Yeah it is tonight, LA LA DOO DOO DOO DOO,
Let me finish this, you will lose tonight.

Yeah you’re not winning again,
Cause I won’t change my mind,
I'm not afraid
To fight you and your loud commenting crowd.
Put your hearing ears just listen,
this is my only moment.
To fill streets,
With the melody of my ancient heart.

Song : AJ
Lyrics: Azham


This is my latest song which was a result of my collaboration with a talented writer Azham! Thank you for this wonderful lyrics! Looking forward for another collaboration with you!

Harmless Blogger signing out!

21 June 2012

My Perfomance at Pencarian Remaja Berbakat Media Hiburan Final Stage

This video was originally cut of from the actual video. Enjoy the clip!


Harmless Blogger signing out!

20 June 2012

Final Pencarian Remaja Berbakat Media Hiburan 2012 Edisi Youtube

Pada 17 Jun 2012 yang lalu, Final Pencarian Remaja Berbakat Media Hiburan Edisi Youtube 2012 (PRB MH 2012) telah berlangsung di Pusat Kraftangan, Jalan Conlay, Kuala Lumpur. *gila formal ayat intro.hahaha*

The finalist
Out of 25 semi-finalist, 12 were selected. For us finalist, I think it's pretty fair to say that the final stage was the biggest show we've ever performed at. There were numerous local celebrities and press were present on that night. Compliments should be given to Media Hiburan's team, lead by their charismatic & humble leader, Che Meen. This team is the most hardworking people for this event. Thank u guys, korg memang AJAIB! hahahaha!

Regarding the finalist, semuanya tersangatlah talented, outstanding, charismatic & macam2 lagi lah. Terasa diriku begitu kecil. Semua ada kelebihan dan identiti tersendiri. Ada yg suara tinggi ke langit, ada yang perform macam pro, ada yang dah ada lagu sendiri, dan macam2 lagilah spesis manusia saya jumpa dlm kalangan finalist tu. Tapi yang penting, semuanya sporting. X kedekut ilmu yang best tu! Saling bertukar idea dan pendapat utk improve perfomance masing2 macam dah jadi perkara biasa dlm masa 2 hari kami spent sama2. Yang penting, aku sayang korang semua sebab jarang dapat jumpa kawan2 yang sangat memahami when it comes to music(especially geng2 guitarist). Bak kata Maskurnia Sayuti, we share the same problem.
3 hours before the show at Royale Chulan
Gelagat finalist setelah lega membuat persembahan
Walaupun x semua ada, but I still love this moment
On that night, AJ mempertaruhkan lagu ciptaan sendiri. Pada mulanya memang tidak yakin sebab risiko perform lagu sendiri ni, sangat tinggi. Rasa kurang yakin tu masih ada sampai la AJ dah naik stage. Even dah kat atas stage pun ada terfikir nak tukar lagu. HAHAHA. Tapi, berbekalkan nasihat dari kawan2, pihak Media Hiburan dan beberapa individu berpengalaman, AJ teruskan juga. Alhamdulillah, ada yang suka dan memuji. Walaupun x menang, saya sangat2 berterima kasih kepada pihak MH sebab telah memberi 1 peluang yang amat bermakna kpd kami finalist.

During my performance. Macam pro x? hahaha
Tahniah kepada Syed Muhammad Hazman yang telah dinobatkan sebagai juara. Pada pendapat saya, beliau memang layak sebab suara dia ni, power giler! Bila tgk dia menang, rasa macam makin membuak2 semangat nak keluarkan single!
Hazman & Che Meen
Lastly, nak mintak maaf kepada semua individu yang terlibat secara langsung dan tidak langsung utk event ni. Terutama sekali Iqa. Hahaha. Jutaan terima kasih kpd Abang Hairul yang byk bagi tips. Tak lupa juga Che Meen yang banyak membantu dari segi persembahan dan sokongan. Kepada kawan2 yang sudi datang mlm tu, sorry I couldn't give u my best, but I promise I'll make u guys proud one day!
Breakfast at Royale Chulan sposored by Media Hiburan
Harmless Blogger signing out!

15 June 2012

Tips Beli Tiket Kapal Terbang(Applicable In Malaysia *Negara lain aku xtau*)

Setelah sekian lama x update blog(sebab xda idea), utk post kali ni, AJ nk share tips2 berguna untuk korang beli tiket flight. Bagi yang dah biasa beli tu, xpe la kan? ni untuk yang 1st timer or mereka2 yang jarang beli tiket flight.



1. Double-Triple-Quadruple Check Departure & Destination Airport Anda

Ni antara yang paling penting sekali. Sebelum korang nak pergi jauh, ni dulu nak kena jaga2. Always check your departure & destination airport. Ada certain orang kadang2 buat mistake. Nak travel from Kuching ke KL. Tapi end up beli KL ke Kuching. Ni kalau x perasan sampai dah purchased & confirmed transaction, masak korang. Sebab after confirmed, mmg xleh buat apa2 dah. Kalau nak jugak, kena bayar la jawab nya kak oi!

2.  Beli Tiket Awal (Especially tiket musim cuti)

Ni untuk average traveler la, macam AJ ni ha. Kalau duit banyak macam Bill Gates xpa la kan. Hahaha! 1st Class all the way. Kalau nak beli tiket tu, AJ advice kalau boleh, 2 minggu sebelum tu dah beli dah. Ni yang paling lambat la. Kalau lebih dari tu, ikut nasib la. Kalau nasib baik, dapat la tiket murah. Tapi biasanya, menangis jugak la tengok harga2 tiket.
WHY SO MAHAL??!!
 Untuk tiket musim cuti pulak, kalau betul2 nak selamat, paling lambat pun 1 bulan sebelum. Ini kerana, ramai lagi orang lain nak beli. Walaupun MAS & AirAsia selalu offer tiket2 murah utk musim cuti, kita kena ingat, bukan kita je yang nak beli tiket. Customer diorang ni berjuta kot! Tapi kalau duit memang byk, lagi 1 jam nak travel pun xda hal lah kalau nak beli! hahahahaha!

3. Check Harga Dari Semua Syarikat Penerbangan

Maksudnya, jangan la cek harga dari 1 syarikat penerbangan je. Kalau dalam Malaysia ni, MAS, AirAsia & Firefly. Ada orang beranggapan, tiket AirAsia sentiasa lebih murah berbanding MAS. Which is totally wrong! Kadang2, tiket MAS ni sama je harga dengan yg AA offer. Lebih murah pun ada. Jadi, janganlah kita ni tertipu dengan mitos2 yang MAS sentiasa lebih mahal. Tapi selalunya MAS memang lagi mahal pun.

4. Harga Dalam Iklan Bukan Harga Sebenar

Sekarang ni, kalau korang tengok sesetengah syarikat penerbangan buat iklan, harga tiket dia kadang2 lagi murah dari tiket bas. RM1 pun ada. Harga tu memang la betol harga tiket, tapi kena ingat. Itu harga utk tiket SAHAJA. Tu x kira cukai airport lagi, caj servis, caj bagasi, caj booking online, caj makanan, caj insuran dll lagi. Kalau naik AirAsia, bagasi, makanan, seat, online booking tu semua dia caj. Kalau MAS dia caj cukai airport je. Tapi airport tax dia lagi tinggi la.

5. Careful With Surcharges

Dari segi bagasi, MAS memang dah standardize maximum yang boleh bawa is 20kg per person. Kalau terlebih 1-2kg, dia xkan caj. Tapi kalau kau naik AirAsia, lebih 1kg tu kadang2 mau nk RM20-RM30 jgk la melayang. Xsure berapa dia caj actually sebab x pernah kena, tapi banyak jugak la. Kalau curious nak tau, try la bagi bagasi tu overweight. Nanti dah tau tu, share2 la kat saya. HAHAHAHAHA!
Kalau makan, naik MAS free. Siap boleh refill lagi. Kalau AirAsia, nak makan kena bayar on the spot. Kalau tak pun, boleh beli online. Tapi dia jual mahal wooo. Maggi cup tu cost around RM 7 jugak la. Cuma menu MAS ni biasanya ada 2 pilihan sahaja kalau makanan. AirAsia boleh pilih macam2.
Harapan la nak makan macam ni during flight
Ada banyak lagi tips nak share sebenarnya ni. Tadi masa mandi, banyak giler idea kot!
Nampaknya, takat ni je dulu post utk kali ni. Thank u for reading! God bless u!

Harmless Blogger signing out!

10 June 2012

Dead Boy Sits Up In His Coffin Then Ask For Drink

Melbourne, June 7 (ANI): A two-year-old Brazilian boy, who was declared dead, sat up in his coffin and asked for water before laying back down again lifeless.
According to Website ORM, Kelvin Santos stopped breathing during treatment for pneumonia at a hospital in Belem, northern Brazil, News.com.au reported.

The boy was declared dead at 7.40pm on Friday and his body was handed over to his family in a plastic bag.
The child's devastated family took him home where grieving relatives held a wake throughout the night as the boy's body laid in an open coffin.
But just an hour before his funeral was to take place on Saturday, the boy apparently sat up in his coffin and said asked his father for water.

"Daddy, can I have some water," the child said.
"Everybody started to scream, we couldn't believe our eyes. Then we thought a miracle had taken place and our boy had come back to life," the boy's father, Antonio Santos said.

"Then Kelvin just laid back down, the way he was. We couldn't wake him. He was dead again.....
Mr Santos rushed his son back to the Aberlardo Santos hospital in Belem,where the doctors reexamined the boy and confirmed that he had no signs of life.

"They assured me that he really was dead and gave me no explanation for what we had just seen and heard," Santos said.
The boy's family decided to delay the funeral for an hour hoping that he would wake up again, but ended up burying him at 5 pm the same day in a local cemetery.
Santos, who is convinced that his son was victim of medical malpractice, has now registered a complaint with the police who have launched an investigation.

"Fifteen minutes after rushing him away for resuscitation, they came and told me he was dead and handed me his body. Perhaps they didn't examine him properly. Dead people don't just wake up and talk. I'm determined to find out the truth," Santos said. (ANI)

27 May 2012

How To Train Your Cat To Play Fetch With You

What is 'fetch'? Fetch is a simple game to play with your pet where you throw an object; as a toy at some distance, and the pet will pick it up then bring it back to you. Just follow these simple steps:
  1. Let the cat see the toy. Hold it in your hand or dangle it where the cat can easily see it. Make sure it catches the cat's interest.
  2. Toss the toy a short distance and let your cat chase it and play with it for a few seconds. Go get the toy and return to your place.
  3. Call the cat by name and encourage her to follow you as you carry the toy. When she follows you, praise her profusely and pet her.
  4. Repeat tossing the toy several times, and each time, toss it a little further. Continue to go get the toy, bringing it back to your place and praising your cat each time. Be patient, and eventually kitty will fetch the toy and bring it back to you.

A cat playing fetch
Have fun trying!

Harmless Blogger signing out!

17 May 2012

Gua Ke Final!!

Pada 12 Mei 2012, pertandingan Pencarian Remaja Berbakat Media Hiburan versi Youtube peringkat separuh akhir telah berlangsung di Kumpulan Media Karangkraf, Shah Alam. I was actually one the the semi-finalist competed to be in the final.

Alhamdulillah, the result had been officially released today via Media Hiburan Facebook Page and I'm through to the final. Lagu utk final blm decide lagi, but here's a short video of my performance from the semi-final



Harmless Blogger signing out!

09 May 2012

I See The Big Bang Theory In How I Met Your Mother

Ever since yesterday, I realize something interesting about my two favorite series which are; How I Met Your Mother & The Big Bang Theory. Here's the thing, the characters in both of these sitcoms share some similar characteristic with each other. Observe:

1. The Womanizer


Howard Wolowitz (Big Bang Theory)
Barney Stinson (How I Met Your Mother)


These 2 characters for me shares the most obvious similarities. They both always seek for an opening to get laid by performing tricks of their own. They both do magic tricks. They also do creepy & sick jokes about women that are always inappropriate. Shockingly, both characters grew up without their father. But then again, they are thus far the coolest guy in their groups.

2. The Hot Chick

Robin Scherbatsky (HIMYM)

Penny (BBT)

Both Penny & Robin is obviously the most attractive girl in their respective series. I sincerely think there are guys who started watching either of these series just because of these two character. When it comes to their similarities in the story itself, both of them came into town to become famous but ended up stuck up in jobs they hated. They both are the last member to join their groups chronologically. Surprisingly, both of their fathers wanted a son & resulting in the unresolved father issues. They dated lots of guys in the series and not to be excluded, the main male character, as for Robin with Ted, and Penny with Leonard.

3. The Guy

Ted Mosby (HIMYM)

Leonard Hofstadter (BBT)
The main male role. They both share an apartment with one of their group members. They dated many girls in the series. Both of their moms are weird, plus their parents both separated as the each series proceeds. Their groups seems to revolve around them, but in a way not that obvious. Most of the time, they are the most mature among the gangs. Well, most of the time. They both sometimes can be a complete idiot around women and also sweet at the same time. Not to mention, both are seeking for true love & keep on falling again and again for the most attractive female in their groups(I bet u know who they are). They are also the person who actually brought Penny & Robin into their groups.


There are many more similarities among the characters of both series, but this post is getting too long. Thank u for reading btw. I'm sure you also have your own opinion regarding this topic. Please do share with me by commenting in the space below.

Remember to vote for me everyday too on DiGi WWWOW Award for the category MSN Breakthrough Star Performer of The Year Award. Just click here and follow the steps below:
  1.  Click 'Vote Now' 
  2. Login via Facebook/Twitter 
  3. Click 'Vote Now' again
Remember, your are allowed to vote once per day until 13 May 2012! Hurry up!

Harmeless Blogger signing out!

08 May 2012

Apa Hukum Sambut Hari Ibu?

Tahukah anda, sejarah dan asal usul perayaan Hari Ibu ini.
Asal perayaan Hari Ibu merupakan perayaan yang meraikan Tuhan Ibu atau Ibu Dewi yang dipercayai merupakan tuhan kepada beberapa bangsa-bangsa kuno terdahulu seperti, bangsa Rom Kuno dan Yunani purba. Dewasa ini, perayaan sekali setahun ini, telah berevolusi menjadi suatu perayaan yang meraikan ibu-ibu yang melahirkan kita kedunia. Terdapat banyak tokoh pencetus kepada “Hari Ibu Moden” seperti  Julia Ward Howe yang merupakan negarawati Amerika yang terkemuka yang juga merupakan sosialis dan komposer kepada beberapa syair-syair serta bahan penulisan di Amerika. Beliau menjadikan 8 Mac sebagai Hari Ibu bagi menghargai kaum Ibu yang memainkan peranan penting dalam meningkatkan prestasi dunia.

Selain itu, seorang lagi pengasas bagi hari ibu ialah, Anna Jarvis, beliau mengasaskanHari Ibu, dua tahun selepas kematian ibunya, yang merupakan pengasas kepada Kelab Ibu Berkerja di beberapa bandar di United States, Anna Jarvis telah mengadakan kempen mengadakan “Hari Ibu” dan menjadikan hari ibu sebagai hari cuti yang diakui, beliau telah mengasaskan Hari Ibu pada minggu kedua di bulan Mei.

Apa pandangan Islam tentang Hari ibu?

Terdapat pelbagai pandangan para ulama’ dalam menyambut hari Ibu ini, seperti, HARAMMAKRUHdan HARUS.Kepelbagaian dalam pandangan para ulama’ ini, adalah disebabkan perbezaan titik pandangan individu berdasarkan keadaan setempat.

Menurut pandangan Syaikh Muhammad bin Shalih al-Utsaimin, hukum menyambut Hari Ibu adalah HARAM. Berdasarkan pandangan beliau beliau menyatakan bahawa perayaan dalam Islam hanyalah Hari Raya Aidil Fitri, Hari Raya Aidil Adha dan Hari Penekanan iaitu hari Jumaat, oleh itu perayaan selain daripada tiga ini adalah bid’ah berdasarkan hadis rasulullahsallalahualaihiwassalam:

“Barangsiapa mengada-adakan perkara baru dalam urusan (agama) kami ini yang bukan (bagian) darinya maka hal itu tertolak.” (HR. Bukhari Muslim)

Dan
“Barangsiapa melakukan suatu amalan yang tidak kami perintahkan, maka hal itu tertolak.” (HR. Muslim)

Dan tambah beliau lagi, kita harus berbangga dengan agama kita yang telah disempurnakan oleh Allah yang maha Esa, dan menurutnya lagi Ibu lebih berhak dimuliakan daripada hanya dikhususkan kepada sehari sahaja dalam setahun.

       Pada pandangan yang lain, hukum menyambut hari ini adalah HARUS, berdasarkan hadis  Rasulullah sallalahualaihiwassalam, 

“Sesungguhnya setiap perbuatan itu disertakan dengan niat dan sesungguhnya setiap orang itu apa yang diniatkan. Barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan Rasulnya, maka hijrahnya kerana Allah dan Rasulnya dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia atau kerana perempuan yang ingin dinikahinya, maka hijrahnya kepada apa yang dihajatkannya”. (Muttafaqun Alaih)

Berdasakan hadis di atas, amalan yang tidak berdasarkan semata-mata kerana Allah tidak akan mendapat ganjaran pahala, dari apa yang kita niatkan itulah hasilnya, begitu juga dengan perayaan Hari Ibu ini, jika didasari dengan niat untuk memuja selain Allah yang Esa maka itu adalah kekafiran yang nyata. Di Malaysia, Hari Ibu disambut adalah bertepatan dangan hadis Rasulullah sallalahualaihiwassalam :

Telah bersabda Rasulullah kepada seorang lelaki ketika ditanyakan kepada baginda : “Siapakah manusia yang paling layak aku berbuat kebaikan padanya? Rasulullah bekata : ibu kamu, kemudian  siapa? Berkata Rasululah : ibu kamu, kemudian siapa? Berkata Rasulullah : ibu kamu, kemudian siapa? Ayah kamu” (Muttafaqun Alaih)

Dan firman Allah:

“Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha", dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)”. [ Al-Isra’: 23]

Serta,
“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan Aku (dalam ibadatmu) dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya, maka janganlah engkau taat kepada mereka. Kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya, kemudian Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan”. [Al-Ankabut: 8]

Berdasarkan hadis rasulullah sallalahualaihiwassalam  dan firman Allah maka menyambut Hari Ibu, secara tidak langsung dapat mengingatkan kepayahan dan jerih perit yang dilalui oleh ibu bapa untuk membesarkan dan mendidik anak mereka mengikut acuan yang sebenarnya. Memandangkan keadaan masyarakat Malaysia yang semakin teruk mengikut cara hidup barat yang keterlaluan, maka Hari Ibu merupakan antara cara yang baik untuk menyedarkan sebuah masyarakat yang alpa untuk beramal mengikut apa yang diajar oleh Al-Quran dan As-Sunnah.

Dengan menyambut Hari Ibu, kita dapat menggembirakan wanita-wanita yang bergelar ibu kerana perbuatan membuat baik kepada manusia adalah suatu perkara yang sangat dianjurkan oleh agama sepertimana yang disebut oleh Syeikh Siddiq Al-Minsyawi di dalam kitabnya Syarhu Al-Arbain An-Nawawiyah, apabila terdapat sesuatu perbuatan dan ianya diiringi dengan niat maka perbuatan itu dilakukan di atas 3 keadaan
  •  
    • Amalan yang dilakukan kerana takut kepada Allah SWT. 
    • Amalan yang dilakukan adalah semata-mata untuk mendapatkan ganjaran pahala dan syurga daripada Allah SWT. 
    • Amalan yang dilakukan adalah kerana malu kepada Allah dan untuk melaksanakan tanggungjawabnya beribadat kepada Allah SWT.




Oleh: Aiman Dan Anuar, Fathullah Mazpar, Mohd Yazid Yahya
Kesimpulan Harmless Blogger:
From my point of view, segalanya bermula dengan niat kita sendiri. Ini kerana, pendapat2 ulama yang ada adalah berlainan dan setiap daripada mereka mempunyai explanation mereka bagi menyokong pendapat masing2. Jadi, kpd kita yang x berapa nk cukup ilmu ni, jangan la ikut membuta tuli apabila ada pihak yang mengemukakan pendapat mereka regardless of their popularity. Dalam dunia ni bukan seorang je ulama yang ada. Ada ramai, dan setiap mereka dah provide pendapat masing2. Jadi tugas kita ni, kita kena la dgr setiap pendapat mereka dan renung2 kan.
Harmless Blogger signing out!

Do share & tweet this!

Someone Like You Cover by Azwan Juperi

I just uploaded a video of me and my friend Syahmi Ibrahim performing a cover of Someone Like You on my Youtube Channel. Check it out guys, and be sure to read the description! Enjoy!



Share or tweet tweet this!

Harmless Blogger signing out!

07 May 2012

A Thousand Years Cover by Azwan Juperi

I just uploaded a new video of me performing a cover of A Thousand Years on my Youtube Channel. Do check it out, and while you're at it, please be sure to read the description below the video panel. Enjoy!



Don't forget to 'share' or 'tweet' this!

Harmless Blogger signing out!

23 April 2012

Vote For Azwan Juperi For DiGi WWWOWW Awards

Hello guys! Just wanna let you know that I'm one of the contestants for the DiGi WWWOW Awards for the MSN Breakthrough Star Performer of The Year category. The voting period is between 23 April 2012 - 13 May 2012. You can vote once per day, hence you will be able to vote everyday!!

So please do vote for me. All you have to do is just click here. Once you are in the DiGi WWWOWW's website, just click on the 'Vote Now' button and connect to your facebook account! I would really appreciate your votes and it would be really great if you can ask for friends to vote for me too!!

Vote Now

Harmless Blogger signing out!

18 April 2012

Things You Must Eat Before Departing From Sarawak

Many people have their own preference when it comes to local cuisine. But, for Sarawakian, we would normally have similar choice when it comes to our local cuisine. Since I'm not studying in Sarawak, I would always miss all the tasty and unique local foods of Sarawak. So, whenever my semester break(which of course I spend in Kuching, Sarawak) is about to end, I would always try to eat as many of my favorite local food as possible before I set off.

Behold, my favorite Sarawak food:
  • Laksa Sarawak
  • Mee Kolok
  • Kek Lapis Sarawak
  • Bubur Pedas (Not so sure if this one is a local food)
  • SUGAR BUN (Local franchised fast food restaurant)
  • SCR (Not a local cuisine)
  • Ayam Pansuh
  • Kelupis
  • Pulut Panggang (Not so sure if this one is a local food)
  • Ikan Terubok + it's eggs (Not a local cuisine but.....well, you get the idea right? hahaha) 
  • Sayur Midin?? haha..
Midin
Mee Kolok
Terubok Masin
Kek Lapis
Laksa Sarawak



Well, these are not the only local/trademark foods for Sarawak. There are plenty more, but like I said, these are my favorites. What are yours? Feel free to share with me. Thank you for reading!
Kelupis

Harmless Blogger signing out!

13 April 2012

Pesanan Untuk Peserta Bersih 3.0


p/s: I'm neither against nor supporting this rally. I'm against dirty city =)

Harmless Blogger signing out!

12 April 2012

Nama Universiti 'Misleading'?

Selalu kita terdengar perbualan yang isi nya seakan-akan perbualan kat bawah ni. CEKIDAOT!


Mesti korang pernah dengar en? Isn't it funny? Bila masuk UIA je orang akan ingat keluar jadi ustaz. Then I guess, the following conversations should be reasonable as well:

                                        1)
                                                        
                                        2)
                                                         
                                       3)
                                                          
                                        4) 

Agree with me? Disagree with me? Just let me know. Btw, I'm going to start a new category for my blog entitled 'Stalin and Maxim Says' starting with this entry. I'll be using the above picture to convey my opinion. Hope you guys would be able to enjoy & be expecting more exciting & informative stuffs from this category.

Feel free to 'Like', 'Share' and 'Tweet' this!
Harmless Blogger signing out!

10 April 2012

Jururawat Curi Seluar Dalam Lelaki Didakwa

Sumber Kosmo
Seorang jururawat Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam atas tuduhan mencuri satu kotak seluar dalam lelaki jenama Edwin dan beberapa barangan lain di sebuah pasar raya di sini pada minggu lalu.
Bagaimanapun, tertuduh Zubaidah Yaacob, 26, mengaku tidak bersalah ketika dihadapkan di depan Majistret Mohd. Hafiz Mohd. Noor.

Zubaidah didakwa melakukan perbuatan tersebut di pasar raya Giant Pusat Dagangan Kota Bharu (KBTC) di Jalan Parit Dalam di sini pada pukul 2.30 petang, 3 April lalu.
Selain satu kotak seluar dalam jenama Edwin, Zubaidah turut didakwa mencuri dua helai baju-T lelaki jenama Polo, sehelai baju perempuan jenama LD Mat, satu tali pinggang kulit, sepasang selipar jenama G-Style, satu getah pengikat rambut jenama G-Style dan satu klip rambut jenama G-Style milik pasar raya tersebut.

Difahamkan nilai keseluruhan barangan yang didakwa dicuri jururawat itu sebanyak RM190.82.
Zubaidah dari Kampung Padang Lati Bekelam, Bachok, didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan juga dikenakan denda jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya, Noor Dayana Mohamad yang mengendalikan pendakwaan menawarkan tertuduh dengan jaminan sebanyak RM4,500.
Bagaimanapun, Zubaidah yang berada di kandang tertuduh memohon supaya wang jaminannya dikurangkan.

“Saya banyak hutang, tanggungan ramai, saya mohon wang jaminan dikurangkan,” kata Zubaidah yang difahamkan sudah berkahwin.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM3,800 dan menetapkan 30 April ini untuk sebutan kes.

*Sumber KOSMO

Harmless Blogger signing out!

05 April 2012

SMM Anti-PTPTN

Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mensasarkan 5,000 mahasiswa dan 'mangsa' hutang pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan turun berhimpun menuntut pemansuhan pinjaman itu bulan depan.

Perhimpunan itu akan diadakan pada 14 April ini di Dataran Merdeka bermula jam 2 petang.
Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi SMM Muhamad Safwan Anang ( kanan ) dalam sidang medianya di Kuala Lumpur pagi ini.

"Ia sebagai satu simbolik kepada kerajaan, bahawa mereka tidak lagi dipercayai, untuk membawa agenda pendidikan percuma dan mansuhkan PTPTN," katanya.
Turut hadir dalam sidang media itu wakil Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) Muhammad Afiq Asyraf, penggerak "Kelab Mangsa PTPTN" bawah Parti Sosialis Malaysia (PSM) Mandeep Singh dan Setiausaha Agung Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia Mohammad Hafizudin Abdul Mukti.

Sementara itu, Mohamad Hafizudin berkata perhimpunan itu juga bagi menuntut kerajaan memberikan pendidikan percuma kepada rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama, bermula tadika sehingga PhD.

 Katanya saban tahun, semakin ramai graduan yang menganggur dan dibebani dengan hutang akibat pinjaman dan faedah yang ditetapkan oleh PTPTN.

"Malaysia adalah sebuah negara yang kaya dengan hasil kutipan cukai dan hasil sumber ekonomi yang kain seperti petroleum, balak dan sebagainya.

"Melalui hasil cukai sahaja, rakyat berhak mendapat pendidikan percuma daripada peringkat tadika hinggalah PhD," katanya sambil menambah ia tidak mustahil dilakukan seperti diamalkan oleh beberapa negara.
Hafizudin mendakwa kerajaan terlalu boros berbelanja atas keperluan lain yang sia-sia termasuk dakwaan rasuah yang berleluasa sehingga menyebabkan negara rugi dan menanggung hutang berbillion ringgit.

Harmless Blogger signing out!

29 March 2012

Hundreds evacuated in KLCC fire



UPDATE (6.58pm): According to reports, the fire started in Chinoz at about 5.45pm and the fire has been extinguished. No casualties have officially been reported yet, but according to several Netizens, the chef was wheeled away in an ambulance.  

Hundreds of people are currently being evacuated from Suria KLCC and the areas surrounding it as a fire broke out in a restaurant located on the ground floor, Chinoz on the Park.

As reported by The Star, a spokesperson for KLCC said that mall security were alerted by shoppers who saw a large column of smoke coming out from the mall. Shoppers who were in the mall and office workers were the first ones to be evacuated, followed by retailers.

As of 6.30pm, the mall has been closed to the public due to safety reasons. No casualties or injury have been reported.

UPDATE (7.27pm): Correction: According to The Star, the fire department received a distress call at about 5.25pm and they arrived within minutes to put out the fire. The LRT services have also been resumed, according to Netizens.

28 March 2012

Rumah Mawi Dirompak Lagi!

Mawi dan keluarganya berhadapan detik menakutkan apabila kediaman mereka di Bangi Golf Resort telah dipecah masuk oleh empat perompak awal pagi Isnin kira-kira pukul 4 pagi. Juara Akademi Fantasia musim ke-3 yang baru sahaja mahu melelapkan mata selepas penat menyertai Konsert Jelajah Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2011 bimbang akan keselamatan anak sulungnya.

Ketika kejadian, Mawi atau nama sebenarnya Asmawi Ani, 31 berada di rumah bersama isteri, Nora'Asikin Rahmat atau Ekin, 32, bersama anak, ibu mertua, nenek dan pembantu rumahnya.
Menceritakan insiden menakutkan itu, Mawi memberitahu perompak dipercayai telah memecah masuk ke rumahnya melalui tingkap tepi yang tidak bergril.

"Sebaik masuk melalui tingkap, mereka menuju bilik nenek sebelum mengikatnya dan membawa ke bilik saya. Isteri saya yang tersedar selepas terdengar ketukan pintu, namun sebaik dibuka, tiga daripada empat lelaki berkenaan mengacukan parang ke leher Ekin. Kemudian Ekin dan ibu mertua saya diikat,"kata Mawi kepada Harian Metro.

Perompak yang dipercayai warga asing itu kemudian mengacukan parang ke muka Mawi mengarahkannya tidak membuat bising sebelum Mawi turut diikat.
Dalam tempoh 20 minit, perompak yang menggeledah bilik tidur berjaya melarikan diri dengan barang berharga yang dianggarkan bernilai lebih RM10 ribu.

Mawi bersyukur kerana perompak tidak mengapa-apakan puteri sulungnya yang berusia sebulan, Cahaya Malaika yang ketika itu sedang nyenyak tidur.
Sementara itu, polis yang bertindak pantas selepas menerima laporan daripada Mawi telah berjaya menahan tiga lelaki warga Indonesia berusia 20-an yang bekerja sebagai buruh binaan di kawasan berhampiran.
Ini adalah kejadian kedua dimana kali pertama berlaku pada tahun 2008 ketika itu mereka tiada dirumah dan hanya kehilangan sebuah tabung.


Harmless Blogger signing out!

21 March 2012

How I Met Your Mother S07E19

The gang tries to break up Barney and Quinn after learning they plan on moving in together, leaving Robin and Ted to fight over who deserves to sublet her apartment.



http://rapidgator.net/file/922761/how.i.met.your.mother.s07e19.hdtv.xvid-2hd.avi.html

Enjoy your download!!

Harmless Blogger signing out!

20 March 2012

Mimpi

Burung berkicauan
Mengisi kesunyian
Setelah hujan yang berlalu

Sayu nan terasa
Menyelubungi kalbu
Redup bagai awan kelabu

Seluruh raga ingin bersamamu
Hanya dirimu tiada dua

Saat hadirmu
Laju terasa degupanku
Seperti berdiri ku dipuncak Kinabalu
Memilikimu
Hanya dalam mimpi lenaku
Kerna kita terpisah antara jendela dunia

Indah kelihatan
  Mentari menyinari
Wajah dunia alam semesta

Namun terindah di hati ini
Hanya dirimu tiada dua

Rautmu
Senyumanmu
Tiada mampu ku ungkapkan dengan kata
Hanya satu
Pinta daku
Izinkan ku menjaga mu selamanya

Harmless Blogger signing out!

Benarkanlah

Ini tidak ku duga dalam jagaku
Berat untuk terima pemergianmu
Kau hilang membisu
Ku hanya terpaku
Menjadi kelu

Tekad hati berkata kaulah laguku
Hanya dirimu saja melodi indahku
Takkan ku berdiam
Biarkan kau hilang
Untuk selamanya

Benarkanlah
Suara ku menusuk ke jiwa
Benarkanlah
Hari berlalu tanpa luka
Ku disini
Kan setia menanti dirimu selamanya
Hanya satu yang ku pinta
Benarkanlah
 
Ingatkah kau suatu ketika dulu
Kita berdua umpama irama dan lagu
Senyumanmu bisa
Sirnai resahku
Hanya dirimu

Harmless Blogger signing out!

18 March 2012

Hotel 15 Tingkat Siap Dibina Hanya Dalam Tempoh 6 HARI!!

Pada 2010, mereka berjaya membina sebuah hotel setinggi 15 tingkat di selatan China yang disiapkan hanya dalam tempoh enam hari.Struktur asas Hotel Ark berjaya disiapkan dalam masa dua hari manakala dalam tempoh tidak sampai empat hari atau lebih tepat 90 jam lagi, kerja-kerja luaran seperti dinding tingkap siap dipasang.

Dalam tempoh pembinaan
Bangunan ini yang terletak di Wilayah Hunan, turut menggunakan bahan-bahan pembinaan yang enam kali lebih sedikit daripada bangunan biasa.Para pekerja membina Hotel Ark yang lengkap dengan struktur kalis bunyi, insulasi haba dan mampu bertahan jika berlaku gempa bumi berukuran 9 Skala Richter, dengan menggunakan kaedah pasang siap secara sepenuhnya.Menariknya walaupun kerja-kerja pembinaan dijalankan begitu pantas, tiada seorang pekerja yang cedera dan tidak banyak sisa binaan dibuang.

Terbaru, pada Januari 2012 yang lalu, sekali lagi negara itu berjaya membuktikan keunggulan dalam bidang pembinaan apabila berjaya menyiapkan bangunan baru Hotel Ark.Hotel setinggi 30 tingkat dan berukuran 183,000 kaki persegi itu berjaya dibina dalam masa 15 hari atau 360 jam.Bangunan itu sekali lagi berjaya dibina tanpa melibatkan kecederaan pekerjanya serta mampu menahan gempa bumi sehingga 9 Skala Richter.

Hotel Ark terbaru ini dibina berhampiran Tasik Dongting, juga dalam wilayah Hunan oleh Broad Group, sebuah syarikat pembinaan Cina yang pakar dalam seni bina lestari.Kedua-dua bangunan hotel ini menggunakan teknik bahan-bahan yang dipasang siap mengikut seksyen di kilang sebelum dicantumkan menjadi bangunan di tapak pembinaan.

Hotel Ark
 Untuk menyiapkan struktur bangunan utama, ia juga mengambil masa tidak sampai 46 jam dan tempoh 90 jam lagi digunakan untuk menyiapkan bahagian luaran. Keseluruhan bangunan siap dalam tempoh 15 hari.
Struktur bangunan itu juga kalis bunyi dan mampu menebat arus udara panas, selain mempunyai pemantau kualiti udara di setiap bilik hotel.

Satu lagi perkara menarik, kerja-kerja pembinaannya tidaklah berlanjutan tanpa henti dalam tempoh 15 hari. Malah para pekerja pulang sebaik sahaja waktu kerja mereka tamat pada pukul 10 malam.
Pencapaian China itu menimbulkan kerunsingan dalam kalangan pakar ekonomi Amerika Syarikat tentang kemajuan negara itu dari sudut pembinaan.

Apatah lagi, China kini berbangga sebagai kuasa baru dunia, kuasa ekonomi serta keupayaan komputer supernya. Sudah pasti keupayaan yang semakin ketara itu meresahkan Barat yang selama ini dominan dalam semua bidang.