Azwan Juperi Youtube Channel

Loading...

25 January 2012

Semua Makanan Pun HARAM!

Kebelakangan ini, sering kita dengar isu makanan haram dan isu penyalahgunaan Logo Halal Jakim. Tapi bukan isu ini yang Harmless Blogger nak sentuh(since I'm no expert in such matter kan? hahaha). Isu yang nak disentuh ni berkenaan dengan isu penyebaran rumours haram/halal certain makanan.

My first question is, kenapa la pihak2 yang tak bertanggungjawab ni suka sangat nak buat masyarakat kita ni keliru & ragu? Dah la rakyat Malaysia ni super cautious bab makanan haram/halal. Sekali dah kecoh tu, silap haribulan boleh gulung tikar company2 pengeluar tu. Memang la Islam promotes "Mencari yang halal itu wajib". Tapi kalau dah sampai fitnah produk keluaran certain pihak tu haram hanya kerana kita ragu2, murni sangat ke kita ni?

Kalau pihak2 tak bertanggungjawab ni dibiarkan, jangan terkejut kalau esok lusa, rambutan, betik, durian, betik & etc. tu sume jadi haram. Sebab semuanya takda plak cop halal kan? Yela, asal ada je benda yang diorang ni ragu2, terus je pergi sebarkan kat Facebook, Twitter, blog2 dll.
Sampai satu tahap, diorang ni sanggup hantar SMS kat orang ramai. Pastu, ayat paling last dia "Sebarkan berita ini jika anda seorang Islam". Mesti korang pun pernah dapat SMS macam ni kan? Kalau dah ayat last nyer macam tu, sah2 la akan ada orang yang akan panik.

So, ni nak pesan sikit la kat korang semua. Seelok nya, kalau ragu2 tu rujuk la kat JAKIM. Jangan pandai2 buat andaian sendiri. Belajar Pendidikan Islam pun takat SPM je pon kan? Ha..paham2 sendiri la ye.
Lagi satu, kalau ada terima SMS or e-mail yang kita sendiri pun tak sure kesahihan sumber maklumat yang kita dapat, fikir la masak2 sebelum anda share or forward kat member2 or kaum kerabat masing2. Takut nanti, kita ni jadi agen penyebaran fitnah plak kan? Bahaya tu....

These are just my opinions. They're unnecessarily 100% true.

Harmless Blogger signing out!

2 comments: