Azwan Juperi Youtube Channel

Loading...

26 April 2016

Bagus Sangat Ke Forexmudahbyjo tu?


Hai2! Korang mesti pernah terdengar orang borak atau sebut perkataan "Forex"  kan? Pastu korang mesti x paham. Meh aku sekolahkan korang. Forex tu shortform kpd Foreign Exchange. Bahasa mudah nya pertukaran matawang asing. Dan benda ni sebenarnya boleh buat duit gang. Macam mana? Teruskan membaca. Jangan malas baca, Nabi Muhammad suruh kita baca, kalau nak pandailah.

Kenapa aku letak gambar ni? pun aku xtau kenapa
Sejujurnya dulu aku sangat negatif dgn forex ni. Memang anti lah. Tapi, manusia ni dia takut akan benda yang dia tak paham. Itu la kena belajar! Kalau nk belajar forex ni sebenarnya ada banyak cara. Baca buku, korek2 kat google/internet, ataupun masuk kelas. Macam aku dulu, mula2 belajar dari Pak Youtube. Ramai sebenarnya yang share teknik dan ilmu masing2 kat Youtube tu. Mostly mat salleh. Aku pun sajalah try bukak account dan mula trade sendiri.

Sekarang trade forex pakai phone pun boleh. Guna apps nama Metatrader 4 tu
Alhamdulillah, reti. Tapi lingkup. 2 minggu pertama 100USD aku hilang begitu saja. Sebab aku ingat aku dh pandai. Rupa2 nya masih noob!!

Alhamdulillah, nasib baik aku lingkup. Kalau tak aku xkan cari cikgu. So aku mulalah cari cikgu2 forex kat Malaysia ni. Ramai beb. Mungkin dah jodoh, kebetulan 1 hari tu aku lepak dengan member aku ni. Sepasang kekasih, sekarang dah kahwin dah pon dorang tu. Aku bagitau la aku tengah nak try forex, pastu kawan perempuan aku ni suggest la sorang cikgu. Nama dia kat instagram jofliam.

Ni ha acc Instagram dia
Aku usha la IG dia. Boleh tahan poyo gak la mamat ni. Caption IG dia boleh buat kau rasa nak baling phone. Gambar pulak, banyak travel sana sini. Pastu mesti ada #ForexMudahByJo. Aku assume tu lakot nama kelas dia. Alih2 laki Cikepal rupa nya. Aduhai, patut lah muka macam pernah nampak. Sama UIA dulu rupanya!

So dipendekkan cerita, aku register masuk kelas dia yang nama Forexmudahbyjo tu tadi. Register je, dia terus masukkan aku ke dalam group telegram dia. Dalam tu semua students dia. Dorang ni memang happening dan sporting. Semua macam kaunter pertanyaan. Kau tanya je soalan, dorang akan jawab. Setiap pagi mereka akan bincang analisa strategi untuk dorang trade. Mana yang boleh fokus, mana yang boleh diabaikan. Dan dorang akan bincang kenapa perlu fokus dan abaikan sesuatu currency tu. Jadi memang sangat membantulah untuk NOOB macam aku ni. Me being me, memang layan la dorang borak. Walaupun sebenarnya x paham. Yela, kita ni x masuk kelas lagi.

Nah belanja sikit macam mana suasana dalam group forexmudahbyjo. Sikit je la.
11 April 2015, hari aku kelas. Macam mana aku boleh ingat tarikh tu? Sebab malam sebelum tu, aku baru habis shooting music video untuk Lagu Malam Ini. Kelas aku masa tu bertempat di Cosans Coffee Cascades Kota Damansara mata bertentang mata. Size kelas dalam 5 orang je kalau x silap. Memang boleh fokus la belajar.

Kelas memang x ramai untuk satu sesi. Nak tanya pun x malu
Dia explain satu per satu. Nasib baik aku baca nota yang dia dah emailkan seminggu sebelum kelas tu. So agak senang jugak la aku nak paham. Tambahan pulak aku dah ada pengalaman SIKIT trade sendiri (walaupun sesat). Benda dia ajar simple nak mampos! Memang confirm akan paham la kalau dia ajar sebab dia bagi contoh2 yang simple. Tambahan pulak dalam kelas dia ada sesi praktikal. Dia bagi kau cuba buat benda2 dia ajar tadi, then explain balik kat dia. Mana yang kurang dia betulkan. TAPI dengan syarat, sebelum kelas memang kena baca nota dan masa kelas tu kena fokus la.

Tapi students baru sekaranglah syok study macam ni
Sesi pembelajaran pulak x habis masa kelas sahaja. Itulah guna nya Telegram tadi. Boleh tanya balik apa2 yang x paham. Tambahan pulak, Jofliam selalunya akan join perbincangan dalam group. Suasana perbincangan memang mudah, bukan takat cakap kosong. Masing2 akan provide sekali dengan gambar chart siap dengan lukisan untuk memudahkan perbincangan. 

Contoh rupa chart yang ktorg akan bincang sebelum entry
Yang aku suka dekat forexmudahbyjo ni, budaya dia adalah budaya share analisa. Sebelum entry, kita dah tau dah kawan2 nak masuk yang mana 1. Budaya share gambar profit hanya selepas entry tu memang x digalakkan dalam forexmudahbyjo. Best kan? Gila x best?!

Biasanya 2 bulan sekali, Jofliam akan buat sesi follow up. Ada yang face to face. Ada yang online. Aku selalunya join face to face. Masa ni dia akan upgrade ilmu2 yang baru. Teknik2 yang lebih advance, semua dia ajar masa follow up ni. Memang sesuailah dengan apa yang dijanjikan, didikan seumur hidup SELAGI kita masih ingat adab berguru.

Sesi follow up kat rumah Jofliam. Meriah masa ni. Siap ada awek Korea mandi2 kat jakuzi =)
Alhamdulillah berkat didikan cikgu dan mentor ku yang poyo itu, aku dah boleh trade dengan mudah, tenang dan efektif. Haha. Dia bukan poyo la sebenarnya, dia suka buat lawak yang x kelakar. Insyaallah, sikit masa lagi boleh buat full-time. Sekarang part-time pun dah syok.

Kepada korang yang rasa macam nak cuba juga jadi forex trader ni, aku sarankan masuklah kelas ni. Kenapa aku suggest kelas ni? SEBAB AKU MASUK SINI! KELAS LAIN AKU X TAU MACAM MANA! Lagipun kat sini kita boleh belajar teknik forex mudah menggunakan price action.

Harapan aku semoga Forexmudahbyjo akan melahirkan lebih ramai traders berkualiti dan membantu lebih ramai orang mengenali apa itu forex!

Harmless Blogger signing out!

12 comments:

  1. Kalau tak keberatan boleh state price untuk kelas dia tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk price saya suggest awak contact dia terus. ni no phone jofliam 013-2021633. Bagitau awak dapat no ni dari azwan juperi.

      Delete
  2. nice review masta AJ... http://nurulhidayahmaksom.blogspot.my/2016/04/mudah-sangat-ke-berforex-dengan.html

    ReplyDelete
  3. nice review masta Aj..klau anda nk tahu lebih lagi bole singgah sini kejap https://carlkimi.wordpress.com/2016/04/27/forexmudahbyjo/

    ReplyDelete
  4. hahahahaha...aku suka suki buat blog ni..hahahhaa review per review

    http://mylobak.blogspot.my/2016/04/forexmudahbyjo.html

    ReplyDelete
  5. assalam bang, masta jo tak buat kelas dah and tak sempat nak sign up. boleh abg ajar saya ?

    ReplyDelete
  6. assalam bang, masta jo tak buat kelas dah and tak sempat nak sign up. boleh abg ajar saya ?

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. salam.
    sejujurnya, adakah kelas jofliam ni betul-betul berbaloi dengan bayaran yg dikenakan?
    saya sedang mempertimbangkan untuk join next class. huhu

    ReplyDelete
  9. saya berminat dan dah bca dkt internet sikit2 psal forex tapi saya nak tahu forex ni halal ke haram yee?

    ReplyDelete
  10. nice review masta AJ... http://nurulhidayahmaksom.blogspot.my/2016/04/mudah-sangat-ke-berforex-dengan.

    สูตรบาคาร่า
    GCLUB มือถือ

    ReplyDelete